Welke soorten isolatie zijn er?

Op het gebied van isolatie van je huis is er veel mogelijk. Je kunt je huis isoleren op warmte en kou ofwel thermisch beschermen. Je kunt ook kiezen voor akoestische bescherming of bescherming tegen impact en brand. Al die maatregelen maken je huis veiliger en beter bestand tegen onvoorziene tegenslagen. We gaan in dit artikel in op de verschillende mogelijkheden van isoleren. Zo kun je vloeren, wanden, daken en nog veel meer delen van je huis aanpakken als isolatie klus. In dit artikel lees je alles over de verschillende thermische isolatie mogelijkheden en wat ze je kunnen opleveren.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een slimme en relatief goedkope manier om de buitenmuren te isoleren. Het mooie van dit type isolatie is dat je er subsidie voor kunt krijgen en dat je de investering als in 3 jaar tijd terug kunt verdienen. Het is een investering die daarnaast waarde toevoegt aan je huis. Er is veel te doen over het isoleren van woningen en het gasverbruik te verminderen. De kranten staan er bol van, niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook voor het herstellen van de aarde waarop we wonen. Een spouwmuur is een muur die uit 2 delen is opgebouwd, een binnenmuur en een buitenmuur. Voorheen werd de ruimte ertussen leeg gelaten met als doel te voorkomen dat vocht het huis kon binnendringen. Men wist toen nog niet dat er op die manier veel warmte verloren gaat en kou binnen kan dringen. Door de lege ruimte te vullen met isolatiematerialen voorkom je het verliezen van warmte en het binnendringen van kou.

Isolatie van de vloer

Een andere vorm van isolatie is het isoleren van de vloer. Hiermee voorkom je koude voeten en dat de warmte door de vloer verdwijnt. Voor vloerisolatie is er geen ingrijpende verbouwing nodig. Normaal gesproken is het mogelijk om via de kruipruimte de vloer te isoleren en te zorgen dat de warmte in de kamer blijft. Afhankelijk van het soort vloer zijn er verschillende mogelijkheden. Ook deze isolatie variant komt onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor subsidie. De investering kun je in 6 tot 7 jaar terugverdienen.

Bodemisolatie

Een iets andere vorm dan isolatie van de vloer is bodemisolatie of kruipruimte-isolatie. Vaak zijn dit vochtige ruimtes in woningen, zeker in gebieden waar het water regelmatig hoog staat. Deze vorm van isoleren is betaalbaar en voorkomt overlast en schade. Daarnaast is vocht in huizen ongezond en door het isoleren van de bodem voorkom je schimmel en ander ongedierte. Met subsidie maak je de investering nog aantrekkelijker.

Dakisolatie

De meeste warmte in je huis verdwijnt via het dak naar buiten als dat niet geïsoleerd is. Warme lucht zoekt altijd een weg een naar boven. Met isolatie van je dak hou je in de winter de warmte in je huis en in de zomer houdt het de warme buitenlucht buiten je huis. Je stookt dan niet meer voor de lucht, maar voor jezelf. Je dak isoleren kan op verschillende manieren. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. De investering kun je met subsidie in 7 jaar terugverdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *