Is een hardhoutschroef echt nodig?

Als je met hout gaat werken wordt er geadviseerd om met houtschroeven te werken omdat deze schroeven het beste werken voor hout. Dat klinkt logisch denk je misschien en dat is het ook. Als je met hardhout gaat werken adviseren diezelfde mensen om een speciale hardhoutschroef te gebruiken. En dat vinden veel mensen een stuk minder logisch. Toch willen we je graag laten zien dat hardhout andere eisen aan een schroef stelt dan een gewone houtschroef kan bieden. Dat is waar dit artikel over gaat. We leggen je uit waarom je schroeven wilt gebruiken die speciaal gemaakt zijn voor hardhout. Doe jezelf een plezier en lees snel verder als op het punt staat om hardhout te bevestigen.

Wat is het verschil met andere schroeven?

Een hardhoutschroef werkt op een andere manier dan gewone schroeven. Hardhout heeft niet voor niks hardhout. Het is hout dat heel sterk is. Gewone schroeven kunnen breken of het hout doen splijten en jou een hoop frustratie geven. Hardhout is soms wel zo sterk als ijzer en dan heb je ook een hele sterke schroef nodig. Nu denk je misschien dan neem ik wel een ijzer schroef. Toch is dat geen goed idee. IJzer heeft hele andere eigenschappen en vraagt andere dingen van een schroef dan hout. En wie weet gaat het goed met een andere schroef dan een speciale schroef voor hardhout. Toch zul je er op de lange termijn alsnog spijt van krijgen.

Wanneer heb ik een hardhoutschroef nodig?

Wat een hardhoutschroef verder aan kenmerken heeft is dat de schroef ook bestand is tegen hars dat eventueel in de plank zit. Andere schroeven kunnen daar vaak niet tegen. Hardhoutschroeven heb je nodig als je werkt met alle typen hardhout. Of dat nu een wat zachtere soort is zoals Lariks of Douglas of een hele harde houtsoort zoals Meranti. Met een speciale schroef kun je alle delen stevig met elkaar verbinden en heb je achteraf geen gedoe. De meeste schroeven worden gemaakt van RVS 410. Dat is een hardere soort RVS dan waarvan de meeste normale schroeven worden gemaakt. De torx aandrijving van de schroef maakt de schroef heel krachtig om hem moeiteloos in het hout te kunnen draaien. Dat is nog veel sterker dan een simpele kruiskop. Daarmee voorkom je de kans op slippen en kun je de schroef goed diep het indraaien. Met de zelfborende punt boort de schroef zich als vanzelf diep in het hardste hout.

 

Helix Schroeven – verdraaid goed!

 

Wat zijn de voordelen van hardhoutschroeven

We zetten de voordelen nog een keer voor je op een rijtje. Een hardhoutschroef is supersterk en dat is ook nodig om zich staande te houden in hardhout. De schroef is van extra stevig RVS en daarmee perfect bestand tegen de eigenschappen van hardhout en om lang mee te gaan als het eenmaal in het hout geschroefd is. De speciale torx aandrijving helpt om de schroef stevig te kunnen verankeren en met de zelfborende schroef gaat het schroeven vanzelf, zodat jij minder moeite hoeft te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *