Kosten groen dak – je daktuin in cijfers

Ook al maakt de natuur gratis planten aan, een groen dak leg je niet aan zonder dat je beurs open hoeft. De kosten groen dak kunnen variëren, je krijgt in dit artikel een overzicht. De voordelen van zo’n dak afwegend, bespaar je natuurlijk ook. Het isolerende effect van groene daken verlaagt je energierekening. En je dakbedekking krijgt bescherming waardoor je minder vaak bijvoorbeeld bitumen hoeft te vervangen. Subsidies en interessante leningen neem je natuurlijk ook mee in je beslissing. Maar eerst een overzicht van de kosten die gepaard gaan bij het aanleggen van een groen dak.

 

Gaan voor goedkoop

De prijs van een groendak is afhankelijk van je keuze. Wil je zelf aan de slag met sedumcassettes? Die leg je vlot op je eigen platte dak. Je houdt de prijs dan goed binnen de perken want je bent gemiddeld dan rond de € 55 per m2 kwijt. Lees je eerst goed in want je moet vooraf wel zorgen voor een dakrand strook die je met grind vult. Ga je voor een extensief groen dak? Dan kies je voor een van de meest populaire groene daken van Nederland. De dakbedekking is dan niet beloopbaar, het onderhoud gering en de kostprijs is gemiddeld € 75 per m2.

 

Hogere kosten groen dak: op naar een kwaliteitstuin

Een echte daktuin heeft een intensief groen dak. De dikkere voedingslaag maakt het mogelijk je groen te voorzien van grotere planten en zelfs struiken. Je kunt dan tuinieren en in je eigen tuin meubilair plaatsen. Als de draagkracht van bijvoorbeeld je uitbouw onvoldoende is, komen bij zo’n tuin wel extra kosten vooraf kijken. Je moet dan constructief eerst versterken. Hoeft dat niet, dan houd je de prijs per m2 op ca. € 150.

 

Totaalplaatje kosten groen dak

Stel, je hebt een keuken uitbouw met een plat dak van 15 m2. Een extensief sedumdak brengt het totaalbedrag dan op ca. € 850. Een intensief groen dak gaat je ongeveer € 2300 kosten. Dit zijn echter standaardbedragen want er zijn ook variabele kosten. Afhankelijk van je keuze daarin, zullen die standaardbedragen dan stijgen. Of dalen natuurlijk, want het is mogelijk dat je subsidie ontvangt voor het aanleggen van een groen dak. De kosten groen dak gaan dan weer omlaag. Er zijn hobbyisten die hun hand niet omdraaien voor het aanleggen van dak met sedum cassettes. Ga je er een echte daktuin van maken, dan is uitbesteden verantwoordelijker en scheelt het ook kopzorgen. De kosten groen dak vallen dan uiteen in arbeidskosten (incl. voorrijkosten), afvoerkosten en last but not least materiaalkosten. Tweederde van de totale kosten worden namelijk opgeslokt door het materiaal. Minder dan een derde door de arbeidskosten.

 

Extra kosten maken

Tot de echt variabele kosten groen dak behoren allereerst die van de dakbedekking. Een sterk wortelwerende dakbedekking is aan te raden. EPDM voldoet prima als ondergrond van een groen dak. Heb je eerst een wortelwerende dakbedekking nodig? Dan zijn de gemiddelde EPDM-kosten € 62-66 per m2. Dit zijn extra kosten maar bedenk dat je dan ook meteen een nieuwe deklaag hebt die, zeker met een groen dak erop, heel lang meegaat. Een andere variabele kostenpost is dat je de isolerende werking van een groendak nog verhoogt door extra isolatie te plaatsen. Aan isolatiemateriaal ben je dan extra € 45 per m2 kwijt. Dit is echter wel een investering die je terugverdient want je bespaart ermee op je energierekening. De kosten voor extra isolatie heb je er in ca. vijf jaar weer uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *