Steeds meer motoren maken gebruik van chiptuning

Chiptuning is het proces waarbij de motor van een personenauto wordt geoptimaliseerd. De motor zal na het proces sneller, soepeler en beter rijden. Het proces wordt steeds populairder in Nederland. Zeker onder de moderne motoren wordt vaak chiptuning toegepast. Ben je benieuwd naar het doel van tuning, of iedere auto gechipt kan worden en waarom chiptuning nog niet automatisch wordt gedaan? In dit artikel lees je alles over chiptuning, het doel ervan en welke motoren er gechipt kunnen worden. 

Het doel van chiptuning

Het wordt steeds vaker op motoren gebruikt. Het doel van tuning is om de motor van de auto krachtiger, zuiniger, soepeler en sneller te maken. Krachtiger houdt in dat de motor van de auto veel meer kracht heeft. Dit kun je na het proces merken aan je motorvermogen en je koppel. Je auto zal dus veel sneller kunnen optrekken wanneer die stil heeft gestaan.

 

Zuiniger wilt zeggen dat je, indien je hetzelfde rijgedrag aanhoudt, je door middel van tuning kan besparen. Voor een hogere snelheid is minder brandstof nodig.

Het rijden zal na het chiptunen dus veel sneller en soepeler gaan. Je kunt in een veel kortere tijd naar een hogere versnelling en snelheid gaan. Ook zorgt het chiptunen ervoor dat je maximale snelheid van de auto wordt geoptimaliseerd. de auto zal dus harder kunnen rijden dan voorheen. 

Kan elke auto gechipt worden?

Chiptuning wordt vaak uitgevoerd bij moderne auto’s. Dit komt doordat de meeste moderne auto’s een motormanagementsysteem hebben die door een Electronic Control Unit (ECU) wordt aangestuurd. De ECU meet, regelt en stuurt van de motor. Hierbij kun je denken aan de ingespoten hoeveelheid brandstof of de turbodruk. Indien de ECU aanwezig is, kunnen de meeste motoren gechipt worden. Als je zeker wilt weten of je auto gechipt kan worden, is het ‘t beste om je auto bij een professioneel en erkend bedrijf te laten testen. Daarnaast is het altijd verstandig om het chiptunen te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf dat hier veel ervaring mee heeft. 

Waarom chiptuning niet automatisch in motoren in Nederland?

Ondanks dat chiptunen legaal is in Nederland mits je je aan de regels van het RDW houdt, wordt het nog niet automatisch toegepast op moderne motoren. Dit komt doordat de meeste motoren veilig worden afgesteld. Hierdoor kan de motor onder extreme omstandigheden veilig presteren. Wanneer je de auto laat chiptunen, ga je over deze veiligheidsgrens heen. Ondanks dat je in Nederland niet onder extreme weersomstandigheden komt te staan, wordt het toch niet automatisch gedaan. Dat heeft ook zeker te maken met dat de meeste auto’s die in Nederland verkocht worden vanuit het buitenland worden geïmporteerd. Chiptuning zal je dus echt zelf moeten toepassen. 

Kun je chiptuning ongedaan maken?

Wanneer je je motor hebt laten chiptunen, is het mogelijk dit proces ongedaan te maken. Als je auto gechiptuned wordt, wordt er altijd eerste een kopie gemaakt van alle oude gegevens. Als de chiptuning niet bevalt, kan de motor gemakkelijk in zijn oude instellingen worden teruggebracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *