Hoe bouw je TL armaturen om naar led TL armaturen?

Met de stijgende energieprijzen van deze tijd, wordt het steeds aanlokkelijker om over te stappen op led verlichting. Helaas kun je niet in elke lamp led verlichting plaatsen, zoals bij TL armaturen. Om led te kunnen gebruiken moet je hem ombouwen naar led TL armaturen, waarna je uiteindelijk kunt genieten van de vele voordelen die led met zich meebrengt. 

Hoe werkt een led lamp? 

De afkorting led staat voor de naam led emitting diode. Via een halfgeleidermateriaal worden bewegende elektronen verlicht en ontstaat er een kleine lichtbron. Het is een zeer efficiënte vorm van verlichting omdat het een puur elektrische reactie is en geen warmte nodig heeft. Bij de authentieke lampen is er warmte nodig om het licht te creëren, waardoor er ook veel verloren gaat. 

Doordat er geen sprake is van verlies van elektra of warmte, zal je merken dat led armaturen energiezuiniger zijn. Met de hoge energieprijzen is dit een prettige bijkomstigheid, maar daarnaast ben je ook milieubewuster bezig omdat led recyclebaar is en de authentieke lampen onder het chemisch afval vallen. 

Wat heb je nodig om TL armaturen om te bouwen naar led TL armaturen? 

Het ombouwen is een vraag die steeds vaker voor komt, want je kunt niet zomaar een led lamp plaatsen in een TL armatuur. Om kosten te besparen en in sommige gevallen ook de warmte van de lampen te beperken, is het ombouwen een prachtige oplossing. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan kroonsteentjes en een kniptang. 

Hoe bouw je TL armaturen om naar led TL armaturen? 

Als eerste moet je voor je begint met het ombouwen zelf de oude TL buizen verwijderen uit de armaturen. Dit kun je doen door ze een kwartslag te draaien en ze vervolgens eruit te halen. TL buizen zijn van glas en kunnen kapot vallen. Meestal bevatten deze oude buizen nog kwik en behoren ze tot het chemisch afval, zorg dus voor de juiste afvalverwerking. 

In het originele armatuur kan gebruik gemaakt worden van starters. Je kunt deze vervangen door speciale led starters als dat nodig is in hetgeen al hangt. Anders kun je doorgaan naar de volgende stap van het ombouwen naar led TL armaturen: het verwijderen van het voorschakelapparaat. 

Aan beide zijde van het voorschakelapparaat kun je de kabels door knippen en deze aan de kant van de fittingen volledig ontkoppelen. Led TL armaturen hoeven namelijk maar aan één kant te worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit is een van de redenen waarom de led armaturen energiezuiniger zijn in gebruik, omdat het voorschakelapparaat alleen al 20% van de elektriciteit verbruikt die de lamp nodig heeft. 

De volgende stap is de bekabeling aanpassen, zodat het armatuur goed kan worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Je dient de beschermkapjes op de connectoren als eerste te verwijderen en dan kun je de led TL armaturen dicht maken. Zo nodig kun je de kabels eventueel nog verlengen als er onvoldoende ruimte is. Werk de bekabeling netjes weg en sluit de verlichting aan op het elektriciteitsnetwerk. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *